avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie contract de munca cu 2 ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie contract de munca cu 2 ore

Buna ziua,
Sunt angajata cu 2 ore, urmeaza sa nasc pe 15 martie 2016. Din varii motive ne-am hotarat sa isi ia sotul concediu crestere copil. Intrebarea mea este: daca eu imi dau demisia pe 1 martie, sotul poate solicita crestere copil odata cu nasterea copilului? Nu as vrea sa stau in cele 42 de zile de concediu obligatorii de dupa nastere. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:58, 17 Februarie 2016
Acordarea concediului pentru cresterea copilului se acorda dupa 42 de zile de la nasterea copilului, oricaruia dintre parinti.
@ Andrew_G

Nu are nicio legatura demisia dvs cu CCC luat de tatal copilului.

OUG 111/2010
art. 15
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;

b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
.....
Va multumesc pentru raspuns dar nu stiu cum sa-l interpretez....Cum adica nu are legatura demisia mea cu CCC pt tata si care sunt conditiile conform legii pentru acordarea concediiului de maternitate si a indemnizatiei aferente? In cazul meu, la depunerea dosarului la primarie sotul cum trebuie sa solicite indemnizatia? odata cu nasterea copilului sau incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului?
Multumesc!
1. Concediu de maternitate
Au dreptul la concediu si indemnizatie de maternitate femeile gravide sau lauze care:
- sunt cetateni romani sau din state membre UE
- domiciliaza in Romania
- au realizat cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului de maternitate.

Concediu de maternitate are o durata de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10 din OUG nr. 158/2005.

2. Concediu pentru cresterea copilului

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

Prin urmare, acordarea indemnizatiei pentru CCC unuia dintre parinti nu este conditionata de starea raportului de munca la celuilalt parinte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil ralucamarya ralucamarya Buna seara, am 21 ani si sunt insarcinata in luna a5a. In data de 10februarie2015 implinesc 1an la locul de munca, fiind primul loc de munca cu contract. As ... (vezi toată discuția)
Concediu medical chirea chirea Buna ziua , numele meu este Georgiana si sunt in 29 saptamani(7 luni si o saptamana) de sarcina , si a inceput sa imi fie din zi in zi mai greu , ce as ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil Mayrra Mayrra Eu luna ianuarie nu o am muncita avand in vedere ca m-am angajat in luna februrie si nasc in decembrie nu am cele 12 luni, exista posibilitatea de a plati luna ... (vezi toată discuția)